Mnogi trdijo, da je zlato barbarska relikvija, ki ne drži več denarnih lastnosti preteklosti. V sodobnem gospodarskem okolju je denarna izbira papirnata valuta. Edino korist zlata, strokovnjaki prepisujejo uporabi v nakitu. Na drugi strani pa mnogi trdijo, da je zlato dobrina z različnimi lastnostmi, zaradi katerih je lastništvo zlata edinstveno in smotrno za boljšo prihodnost. ZDA so leta 1792 vzpostavile bimetalski standard, ki je določal, da je vsaka denarna enota v Ameriki morala biti podprta z zlatom ali srebrom. Na primer en dolar je bil ekvivalent 24,75 zrnu zlata. Z drugimi besedami, kovanci, ki so bili uporabljeni kot denar so preprosto predstavljali zlato ali srebro, ki je bilo trenutno shranjeno na banki. Po letu 1900 je zlato izginilo iz denarnega sistema, prav tako so leta 1934 prenehali kovati vse nove zlate kovance. Kmalu se je ideja o zlatnikih kot denarnem sredstvu zapustila.

Zlato ima v sodobnem svetu še vedno pomembno vlogo, tako kot za gospodarstvo kot za ekonomijo. Razlogi ohranitve zlata v sodobnem gospodarstvu temeljijo na dejstvu, da se je uspešno ohranilo več tisoč generacij. Istega ni moč trditi kadar govorimo o denominiranih valutah na papirju. Da bi vam vrednost zlata približali, upoštevajte naslednjo perspektivo. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja je ena unča zlata znašala 35,8 dolarjev. Denimo, da ste takrat imeli možnost bodisi posegati zlato ali imeti 35 dolarjev obe valuti bi vam kupili isto novo poslovno obleko. Če pa bi imeli danes unčo zlata in jo pretvorili v današnje cene, bi verjetno vseeno imeli dovolj za novo obleko, kar pa za 35 dolarjev ne moremo trditi. Skratka izgubili bi precejšen del svojega bogastva, če bi se odločili, da boste obdržali 35 dolarjev v nasprotju z zlatom. Dolar je namreč oslabila inflacija.

Zlato varno kot nebesa

Ne glede na to ali gre za napetosti na Bližnjem vzhodu, v Afriki ali drugod po svetu, postaja vse bolj očitno, da je politična in gospodarska negotovost druga resničnost našega sodobnega gospodarskega okolja. Zaradi tega vlagatelji, zlato običajno vidijo kot varno zatočišče v času politične in ekonomske negotovosti. Zakaj je temu tako? Zgodovina je polna propadajočih imperijev, političnih in državnih udarov in propada valut. V takšnih časih so vlagatelji, ki so  imeli zlato lahko uspešno zaščitili svoje bogastvo in v nekaterih primerih celo uporabili to blago za pobeg pred vsemi nemiri.

Na splošno je zlato videti kot diverzifikacijska naložba. Jasno je, da je zlato v preteklosti služilo kot naložba, ki lahko doda vašemu portfelju raznoliko komponento, ne glede na to ali vas skrbi inflacija ali ostale katastrofe. Zaloge zlata na splošno naraščajo in padajo z ekonomskim položajem svetovnih sil. Vendar obstajajo dobro upravljana rudarska podjetja, ki so donosna tudi, ko cena zlata pada. Povišanje cene zlata se pogosto povečuje s cenami zalog zlata. Sorazmerno majhno zvišanje cene zlata lahko privede do znatnih dobičkov. Celo tisti vlagatelji (ki so bili osredotočeni predvsem na rast in ne na enakomeren dohodek) lahko imajo koristi od izbire zalog zlata, ki kažejo na resnično visoko dividendno uspešnost. Zaloge, ki izplačujejo dividende, kažejo večje dobičke, ko se sektor dvigne in se bolje giblje – v povprečju skoraj dvakrat več – kot zaloge, ki ne izplačujejo dividend, ko celotni sektor