Poročni prstani se praviloma izbirajo samo enkrat v življenju, nato pa posameznike spremljajo na vseh poteh življenja. Ravno zato je še toliko pomembneje, da si pri izbiri takšnega prstana vzamete dovolj časa in izberete pravega in samo vajinega.

Na sploh se poročni prstani izbirajo glede na stil, življenjski slog in ne nazadnje tudi glede na praktičnost. Vsekakor pa je v mislih treba imeti tudi kakovost.

Prstani za poroko v preprosti obliki ali nekoliko nenavadnih oblik

Preden se podate na lov za poročnim prstanom, premislita, kakšni prstani so vama pravzaprav najbolj všeč. Predvsem se osredotočajta na svoj stil pa tudi na življenjski slog. Tako bosta namreč najhitreje ugotovila, ali se vama dopadejo nekoliko bolj preprosti poročni prstani ali pa takšni, ki so nekoliko bolj nenavadne zasnove oziroma oblike.

Na trgu so na voljo prstani za poroke v raznovrstnih linijah, vzorcih, tudi takšni z zelo diskretnimi detajli. Če se na primer pogosto ukvarjata s športom ali opravljata fizično delo, je precej bolje izbirati med ožjimi prstani, ki imajo rahlo zaobljene robove. Če pa sta pisarniška mačka ali pa sta navajena nositi prstane, potem lahko izbirate med nekoliko bolj masivnimi. Če prstanov sploh še nikoli nista nosila, je prav tako bolje izbrati ožje različice.

Materiali poročnih prstanov

Vsekakor je pri izbiri prstana za poroko pomembno upoštevati tudi same materiale. Poročni prstani so lahko iz rumenega, belega ali pa rdečega zlata. Morda pa ste si zamislili takšne, ki so narejeni iz titana, jekla, srebra ali platine. Dandanes je ponudba izjemno pestra, zato pri iskanju ne bo prevelikih težav ali pa omejitev.

Če pa so vama všeč prstani s kamni, lahko izbirata med takšnimi, ki imajo diamante ali pa med prstani s cirkoni. Cenejši so seveda slednji, ki pa sčasoma izgubijo sijaj. Prav tako se lahko hitro okrušijo ali pa cirkoni s prstanov odpadejo. Za diamantne prstane pa je značilno, da ohranijo svoj globoki sijaj. Imate jih lahko za vedno in jih je skorajda nemogoče opraskati.

Kaj pomeni Bridal set?

Za neveste je neredko značilno, da se odločijo kar za tako imenovani Bridal set. In kaj pravzaprav to pomeni? To pomeni, da zaročni ter poročni prstan nosijo skupaj – na prstancu ene roke. Najpogosteje sta zato tovrstna prstana zelo preprosta, nekoliko ožje oblike, elegantne linije, s poudarkom na kamnih, diamantih.

Sicer pa je najbolje, da se o tem pogovorita kar z zlatarjem. Določeni poročni prstani se namreč lahko nosijo povsem samostojno ali pa skupaj z zaročnim.

Določitev budgeta za poročni prstan

Zelo pomembno je, da se že pred samo izbiro ter nakupom skupaj odločita za budget, ki ga bosta namenila prstanoma. Pri tem se dobro zavedajta, da je poročni prstan takšen kos nakita, ki vama bo poroki ostal za vedno ter vaju seveda spominjal na enega od najpomembnejših dni v vajinem življenju.

Ključno je seveda tudi to, da svoj sanjski poročni prstan pričneta iskati dovolj zgodaj. Najprej torej izoblikujta osnovno idejo o vajinem sanjskem poročnem prstanu. Nato pa se seveda prične mnogo bolj zabavni del. Prstane bosta preizkušala na svojih rokah. Zavedati se morata, da namreč poročni prstani lahko na slikah precej drugače izgledajo ali pa delujejo kot v resnici. Najbolje je pomeriti različne oblike in obdelave prstanov. Le tako bosta lahko na najbolj preprost način izbrala najbolj ustrezen poročni prstan. Ta mora biti povsem ulit. Sicer pa se iskanje takšnega prstana navadno prične najmanj 2 ali pa 3 mesece pred velikim slavjem.

Kombinacija različnih prstanov

Seveda se s partnerjem pogovorita tudi o možnosti različnih prstanov. Nevesta lahko na primer izbere nekoliko tanjši prstan s svetlečimi diamanti, medtem ko ženin lahko izbere širši prstan, na primer v kombinaciji mata ter sijaja. Prav tako lahko izbirate med različnimi materiali. Zanjo je lahko primeren poročni prstan v belem zlatu, zanj pa na primer prstan iz titana.

Najpomembneje je, da se izbrana poročna prstana nosita z veseljem in da je to simbol vajine povezanosti. Rdeča nit izbranih prstanov je navadno barva ali pa kakšen skupni detajl.

Izbira prstana na dolgi rok

Nekateri poročni prstani so izjemno moderni samo določeni čas, potem pa hitro potonejo v pozabo. Pri izbiri bodita zato pozorna tudi na to, da torej prstani za vajino poroko ne predstavljajo samo trenutne muhe, temveč bosta izbrana prstana nosila celo življenje.

Vprašati se morata, ali vama bosta želena prstana všeč tudi čez  nekaj desetletij. Sicer pa lahko za svojo okroglo obletnico ponovno obnovita zaobljube ter si izbereta nova poročna prstana.
Ne nazadnje pa vedita še to, da morajo biti vsi poročni prstani, ki so iz zlata ali pa srebra, ustrezno pregledani in žigosani, in sicer na predpisani način.