Praviloma si poročni prstan izberete če enkrat v življenju in to za vedno. Zato je še toliko pomembneje, da si pri izbiri vzamete dovolj časa in res najdete tistega pravega. Seveda to velja tako za nevesto kot ženina. Vprašanje pa je, kdaj pričeti z iskanjem svojih sanjskih prstanov za poroko. Strokovnjaki bi ob tem namignili, da vsaj 2 do 3 mesece pred velikim dogodkom. Seveda pa lahko tudi precej prej.

Najbolje, da se pomeri čim več različnih prstanov. Poročni prstani so lahko narejeni iz najrazličnejših materialov, prav tako se med seboj razlikujejo po obliki, širini, obdelavi. Predvsem je pomembno, da je prstan na koncu ulit na roki neveste pa tudi ženina. Večkratno merjenje poročnega prstana se zlasti priporoča bodočim nevestam, ki si želijo imeti več bleščečih diamantov. Enako velja za tiste, ki jim roke neredko zatekajo.

Tradicionalno se poročni prstani nosijo na prstancu

Zagotovo ni vsem jasno, na kateri roki se mora praviloma nositi poročni prstan. Enako pravilo naj bi imel tudi zaročni prstan. Tradicionalno naj bi se takšne vrste prstanov nosilo na prstancu, lahko je to na levi ali pa na desni roki. Slednje je predvsem odvisno od same kulture naroda.

Pri nas se praviloma zaročni prstani nosijo na prstancu leve roke. Nevesta pa k temu mirno lahko doda tudi poročni prstan, tako da ju nosi kar skupaj. Ob poroki pa lahko nevesta zaročni prstan prestavi na desno roko. Na levem prstancu pa tako nosi poročni prstan.

Prstani z osebnimi posvetili

Seveda zaročenca lahko svoja izmenjana prstana personalizirata z osebnim posvetilom. Dolžina posvetila je predvsem odvisna od samega prstana. To pomeni tudi od širine, velikosti, ne nazadnje precej tudi ob zasnove oziroma oblike. Še zlasti to velja omeniti pri ženskem poročnem prstanu. Velikost njenega prstana je navadno manjša ter ima običajno vdelano veliko diamantov.

Sama gravura se mora izvesti na notranji strani prstana. To pomeni, da je v resnici vidna samo za uporabnika oziroma za nevesto ter ženina. Pri tem postopku pa je treba biti pozoren predvsem na to, da je želeno besedilo pravilno črkovano. Izbira pa se lahko tako med tiskanimi kot pisanimi črkami.

Kaj vse se lahko gravira v zaročni prstan

Predstavniki močnejšega spola v zaročni prstan svoje izbranke predvsem želijo zapisati svoje ime ter datum zaroke. Če slučajno niso povsem prepričani o datumu, se lahko vgravira tudi samo ime ter letnica zaroke. Seveda v zaročni prstan lahko dodate tudi kakšen pomenljiv simbol, na primer simbol za ljubezen ali pa simbol za večnost. Gravirani zaročni prstani neredko vključujejo tudi kakšen lep verz ali pa citat.

Če pa v danem hipu pravzaprav nimate prave ideje, kaj vgravirati v prstan ob zaroki, to lahko brez težav naredite tudi kasneje, torej skupaj z zaročenko ali pa zaročencem. Seveda se poleg posvetila prstanom lahko prilagodi še velikost, če komu ne bo kot ulit.

Tudi poročni prstani so lahko gravirani

Seveda pa se gravirajo tudi poročni prstani. Pravzaprav je ravno personalizirana gravura lahko pika na i tako pomembnemu kosu nakita. In kaj vgravirati? Lahko ime, datum poroke, kakšen slavni citat, morda zaobljubo ljubezni ali pa ljubkovalna imena.