Nekatere osebe, zlasti pa ženske, obožujejo prstane, pa naj si bodo to prstani za obletnice, rojstni dan, poroko ali pa kar tako. Še zlasti pa predstavnice nežnejšega spola navdušujejo zaročni, kasneje seveda tudi poročni prstani – navadno takšni, ki so okrašeni z dragocenimi kamni.

Izbrati primeren prstan za zahtevno damo ali pa moškega seveda ni kar tako. Če ga na primer kupujete zase, je stvar precej bolj preprosta. Sami si lahko izmerite velikost prsta, tako da si pomagate kar z neraztegljivo vrvico, ki jo seveda ovijete okoli želenega prsta. Vrvica pa ne sme biti ovita pretesno. Najpomembneje je, da vrvico ovijete okoli najbolj debelega dela prsta – okoli členka. Na vrvico nato označite, do kje sega vrvica. Dolžino odmerite še na ravnilu, nato pa jo lahko primerjate z dolžinami, ki so predstavljene v različnih tabelah, ki vam jih ponujajo ponudniki oziroma proizvajalci tovrstnih izdelkov. Takšnega postopka se seveda lotite tedaj, kadar morda prstan želite naročiti preko spleta. Sicer pa je bolj smiselno, da obiščete kar fizični prostor, kjer prstane temeljito preizkusite.

Še nekaj izjemno koristnih nasvetov za merjenje prsta pred nakupom prstana

Nekateri prstani imajo seveda precej večjo veljavo, zato je treba biti pri izbiri še toliko bolj pozoren. To so zlasti poročni prstani. Res bi bilo sila neprijetno, če bi izbrali prevelikega ali premajhnega. A ne glede na to, ali so v igri prstani za poroko ali katera koli druga vrsta prstana, je precej pomembno, da ste seznanjeni z nekaterimi zelo koristnimi nasveti.

Najprej je treba vedeti, da prsti desne roke niso enaki prstom na levici. Praviloma je roka, s katero pišete, večja za pol številke. Sicer pa se naši prsti dnevno spreminjajo. Dejstvo je, da so proti večeru ali v popoldanskem času naši prsti nekoliko širši v primerjavi z jutranjim časom ali pa v zimskem času. Priporoča se, da se prsti merijo, ko so roke dovolj tople. Širši poročni prstani na primer zahtevajo nakup prstana, ki je nekoliko večji. Povprečna velikost prstana za moškega je 62, za ženske pa 52.

Brezplačno povečevanje ali pomanjšanje prstana

Predstavljajte si, da ste pred časom spoznali sorodno dušo in da je prišel čas za izjemno pomemben korak – za zaroko. Seveda boste morali preveriti, kateri zaročni prstani so na voljo, saj je ravno prstan ključni element tovrstnega dogodka. Kasneje pa bodo seveda v poštev prišli še poročni prstani.

Našli ste že prečudovito lokacijo, kjer naj bi se zaroka odvijala, prav tako imate pripravljeno primerno besedilo, ki seveda sodi poleg. Kaj pa prstan? Veste, velikost prsta svoje zaročenke? Če ne, nič hudega. Pomembno je, da si izberete zaročni prstan, ki vam je všeč. Z njim nato zaročite svojo izbranko. Če ji bo prstan pretesen ali prevelik, vam večina ponudnikov ponuja povsem brezplačno povečevanje ali pa pomanjšanje prstana.

Diskretna ugotovitev velikosti prsta svoje izbranke

Ker pa je večina moških precej iznajdljiva, so zaročni ali pa poročni prstani pogosto izbrani v povsem ustrezni velikosti zaročenkinega prsta. Precej preprosto je namreč na diskreten način ugotoviti, kako velik prst ima zaročenka.

Lahko si na primer za nekaj časa izposodijo njen prstan. Nato z ravnilom oziroma merilnim trakom izmerijo notranji premer. Pri tem pa morajo seveda upoštevati, da se zaročni prstan nosi na prstancu leve roke. Ravno zato je treba izbrati tistega, ki ga nosi na svoji levici. Če je na primer premer prstana v njegovi notranjosti 16,8 milimetra, je treba izbrati velikost 53. Sicer pa tabelo z različnimi premeri ter velikostmi najdete na spletu.

Velikost prstana lahko ugotovite tudi pri čiščenju nakita

Kako določiti, kako veliki zaročni ali pa poročni prstani so ustrezni za damo, lahko preprosto ugotovite tudi tako, da predlagate, da bi ves njen nakit pa tudi vaš – da ne bi kaj posumila – odnesete na čiščenje. To je vsekakor izjemno lepa gesta, hkrati pa je to velika priložnost, da skupaj z zlatarjem določite primerno velikost.

Za velikost prstana za zaroko ali poroko vprašate tudi prijatelje – na primer njeno najboljšo prijateljico ali pa njeno sestro, če jo seveda ima. Takšne dame so vam namreč lahko v izjemno veliko pomoč, ker vam lahko kar mimogrede priskrbijo želeni podatek, ki ga boste kasneje odnesli do zlatarja. Ob tem pa se seveda prepričajte, da bodo veliko skrivnost vendarle obdržale samo zase.

Prstan kot namišljeno darilo za mamo, sestro ali drugo predstavnico nežnejšega spola

Sicer pa se lahko pretvarjate, da prstan kupujete za svojo sestro, mamo ali katero drugo bližnjo osebo, na primer za rojstnodnevno darilo. Prosite svojo izbranko, da vam pomaga pri izbiri. Kar mimogrede jo vprašajte še o njeni velikosti. Obenem temeljito opazujte, kakšen okus ima oziroma kakšen tip zaročnega ali pa poročnega prstana ji je všeč.