Ko bodoča nevesta in ženin izbirata prstana za zaroko ali pa poroko, se neredko obrneta na strokovnjake, ki jih vprašata, kakšen kamen je bolje izbrati: cirkonij ali diamant? Da se lahko par lažje odloči, ali so zanju primernejši poročni/zaročni prstani iz cirkonija ali diamanta, je najbolje, da nekoliko temeljiteje spoznata primerjavo obeh vrst kamnov. Na sploh pa lahko rečemo, da so prstani s cirkoni cenejša, kratkoročna izbira. Po drugi strani pa so diamantni prstani za zaroko ali poroko nekoliko dražja varianta. A na dolge proge je izbira diamanta za prstana zagotovo ena od najboljših možnih izbir.

Primerjava med diamantom in cirkonom

Poročni ali pa zaročni prstani so najpogosteje okrašeni s cirkonom ali pa z diamantom. Če torej ne veste, kaj je bolje izbrati, je najprej pametno preučiti vsak kamen posebej. Diamant velja za naravni material, ki nastaja zelo globoko v skorji zemlje. Zaradi svojih izjemnih optičnih ter fizikalnih lastnosti je visoko cenjen že veliko tisočletij. Sodi v kategorijo dragih kamnov. Ob tem morda velja izpostaviti še briljant, ki pa je v resnici nič drugega kot pa brušen diamant.

Po drugi strani pa cirkon ali cirkonij sodi v kategorijo poldragih kamnov. Narejen je iz sintetične kristalne snovi, in sicer v laboratorijih. Uporablja se torej kot cenejša alternativa diamantov ter drugih naravnih draguljev.

Prstani, ki nas spremljajo na vseh poteh našega življenja

Omenili smo, da so na dolge proge prstani iz diamanta precej boljša izbira. Še zlasti pa to velja za vse tiste vrste prstanov, ki jih nosimo vsak dan, torej na vseh poteh svojega življenja. Nosimo jih torej med opravljanjem svojega dela, pri športu ter drugih aktivnostih ter še bi lahko naštevali.

Seveda so prstani, ki jih krasi cirkon, lahko izjemno lepi oziroma privlačni. Seveda pa se je potrebno zavedati, da z nošenjem oziroma uporabo lahko precej hitro izgubijo svoj prvotni sijaj. Kaj hitro namreč postanejo mlečni. Ob udarcih pa tudi ob stikih z drugo vrsto materialov prstani s cirkoni hitro počijo, se odkrušijo ali pa celo izpadejo iz prstana.

Morda so boljša izbira prstani brez kamnov

Če vas torej mikajo poročni ali pa zaročni prstani s cirkoni, ker so nekoliko cenejši, se je morda konec koncev precej bolje odločiti za prstane brez kamnov. Zelo dobrodošli so tudi takšni poročni prstani na primer, ki imajo le diskretne vzorčke ali pa neko nežno linijo, ki se vije okoli in okoli prstana.

Nekaj povsem drugega so seveda poročni prstani z diamanti. Svoj globoki sijaj namreč ohranijo za vse večne čase. Diamant že tako in tako velja za najtrši material, ki ga praktično skorajda ne moremo opraskati. Medtem ko so na primer zlati poročni prstani z leti pri materialu opraskani, so diamantni še vedno tisti, ki vam pričarajo bleščeči sijaj.

Od česa je odvisna cena prstana z diamantom

Daleč najboljša izbira, seveda kar se kamnov tiče, so torej zaročni in poročni prstani z diamanti. Cena takšnega prstana je seveda odvisna od kar nekaj dejavnikov, najbolj pa zagotovo od velikosti dragega kamna, barve, čistine, ne nazadnje tudi od samega reza.