Zaročni prstani so simbol ljubezni, predanosti in zvestobe, ki si jih par deli. Sama oblika in »dizajn« pa prstanu doda še dodatno noto. Prvi diamantni zaročni prstan je bil predstavljen leta 1477, ko je nadvojvoda Maksimiljan I. zaprosil svojo izvoljenko Marijo iz Burgundije. Pred tem dogodkom so bili zaročni prstani bodisi navadni kovinski trakovi ali pa so uporabljali manj drage dragulje in kamne. V prejšnjih stoletjih so zaročni prstani predstavljali del nevestinega plačila oziroma dote. Ne samo, da je prstan oglaševal ženin status, je kakovost nakita upodabljala družbeni položaj in blaginjo tega bodočega zakona.

star-zarocni-prstan

Zakaj na levo roko?

Zgodovinarji verjamejo, da so stari Rimljani začeli prakso postavljanja zaročnega prstana na levi obročni prst za katerega so verjeli, da vsebuje »veno amoris« ali veno ljubezni, ki naj bi bila povezana neposredno s srcem. Tudi druge starodavne kulture, vključno z Egipčani, so uporabljale takšno simboliko in še danes tradicija ostaja tako z zaročnimi prstani kot poročnimi pasovi.

Krog

Zaročni obroči so na koncu kovinski krogi, krog pa je del zelo svete, simbolične geometrije. Krogi nimajo začetka in ne konca in tako predstavljajo večnost, obnovo, celovitost in popolnost. So tudi simbolika sonca, lune in planetov, ki združujejo vse življenje tako, kot zaročni prstan združuje življenje dveh ljudi.

prstan-krog

Ceremonija dvojnega prstana

Med drugo svetovno vojno, ko so mnogi mladi moški za seboj pustili svoje žene, dekleta in zaročenke. Ceremonija z dvojnim obročkom je v tistih časih postala svetovni hit po ZDA in drugod po Evropi. V ceremoniji z dvojnim obročkom tako nevesta kot ženin prejmeta poročne prstane, medtem ko so prejšnje tradicije prinesle prstan samo nevesti. Danes ima večina parov dvojne poročne obrede in priljubljenost moških zaročnih prstanov raste. Danes so mlada dekleta deležna tudi posebne priložnosti kot je prestopno leto v katerem lahko kar same zaprosijo za roko svojega dragega.

zaroka

Na voljo imate veliko možnosti. Lahko sledite izbiri tradicionalnega diamantnega prstana, morda pa vam je ljubše, da vaša izbranka nosi podedovan prstan vaše babice. Ne glede na stil prstana simbolika tega obroča močno vpliva na bodoče sklenjeno navezo. Najpomembneje je, da prstan resnično predstavlja ljubezen, čast in zavezo, ki si jo bosta delila še mnoga leta.