Večina deklet že od malih nog razmišlja o tem, kako jo bo nekega dne zasnubil nekdo, ki bo ljubezen njenega življenja. Del tovrstnega dogodka pa je seveda tudi prstan. Zaročni prstani so se v današnjem pomeni prvič pojavili daljnega leta 1477. Tedaj je avstrijski nadvojvoda vojvodini podaril zaročni prstan z diamantom ter se tako za vedno tudi s tem zapisal v zgodovino.

Na sploh imajo od tedaj zaročni prstani izjemen pomen pa tudi simboliko. Okrogla oblika tovrstnega nakita predstavlja ljubezen, ki je ujeta v večnost. Odprtost skozi prstan pa naj bi pomenila prehod skozi povsem novo življenjsko dobo ter vstop skozi srce same ljubezni.

Prstani ob zaroki kot simbol ljubezni in predanosti

Lahko torej trdimo, da zaročni prstani simbolizirajo ljubezen in predanost. Predstavljajo prvi resnejši korak za skupno življenje oziroma prihodnost. Pri izbiri zaročnega prstana morate najprej pomisliti predvsem na slog svoje drage osebe. Prav tako pride v poštev tudi njen karakter oziroma osebnostne lastnosti. Vprašajte se, ali je bolj glamurozna oseba ali morda preprostejša. Ima raje klasične ali bolj moderne oblike? Če bo namreč zaročni prstan izbran po njenem okusu, ga bo zagotovo precej raje pa tudi z večjim veseljem nosila.

A še preden se podate v lov za tako pomembnih kosom nakita, kot so zaročni prstani, si je najprej dobro določiti budget oziroma vsaj okvirni znesek, ki ste ga pripravljeni odšteti. Z izbranim zlatarjem se lahko pogovorite tudi o tem. Ker pa zaroka v resnici predstavlja edinstveni in praviloma neponovljiv dogodek, je prstan zagotovo vreden nekoliko višje naložbe oziroma investicije.

Zaročni prstan izberite vsaj nekaj časa pred samo zaroko

Pri izbiri prstana za zaroko si je praviloma treba vzeti dovolj časa, da lahko izberete povsem pravega. Nekateri menijo, da je takšno darilo treba izbrati vsaj dva meseca pred zaroko. Mogoče želenega prstana ne boste mogli takoj dobiti v želeni velikosti ali pa se boste celo odločili za izdelavo prstana po meri. Vse to je namreč treba upoštevati.

Med najbolj priljubljene še vedno sodijo zlati zaročni prstani. Lahko se izdelajo v rumenem, belem ali pa v rdečem zlatu. V tem hipu so najbolj popularni tisti v belem zlatu. Še posebej zaželeni so prstani, ki jih krasi diamant, saj ta simbolizira večnost in svoj sijaj ohranjajo za vedno.

Zaročni prstani se praviloma nosijo vsak dan

Ker se zaročni prstan praviloma po zaroki nosi prav vsak dan in to pri vseh opravilih, je torej pri izbiri potrebno imeti v mislih tudi sam življenjski slog izbranke. Bodite na sploh pozorni, kakšen nakit nosi, ali ima raje vpadljive, svetleče kose ali prisega na bolj preproste. Če pa nakita sploh ne nosi oziroma je pristašica bolj nežnih kosov, so odlična izbira zaročni prstani minimalistične zasnove z elegantnimi linijami ter večjim poudarkom na kamnu.

Kombinacija zaročnega in poročnega prstana

Ste že kdaj uspeli slišati za tako imenovani bridal set? To so pravzaprav zaročni prstani v kombinaciji s poročnimi. Zaročni ter poročni prstan se torej nosita skupaj – na prstancu leve roke. Če boste torej na primer izbrali prstan preproste, a izjemno elegantne zasnove, lahko bodoča nevesta z lahkoto temu doda tudi poročni prstan, ki je ustrezne širine. Lahko je s poljubnimi kamni ali pa brez.

Za učinkovito pomoč pri izbiri zaročnega prstana za svojo izbranko pa lahko poprosite kar njene prijateljice ali pa sestro.

Velikost prstana lahko najbolj strokovno izmerite pri zlatarju

Zaročni prstani so poleg poročnih izjemno pomembni kosi nakita, saj simbolizirajo marsikaj. Tudi zato je izjemnega pomena, da so ustrezno izbrani. Ključno je, da je prstan prave velikosti. To lahko določimo ali ugibamo na najrazličnejše možne načine. Dejstvo pa je, da se velikost lahko daleč najbolj strokovno izmeri kar pri izbranem zlatarju.

Najbolj preprosto je, da si izposodite kakšen njen prstan ter ga odnesete k bližnjemu zlatarju. Recite ji, da boste nekaj njenega pa tudi svojega nakita nesli na čiščenje. Na ta način jo boste uspešno odvrnili od njene morda prevelike radovednosti. To bo zanjo nadvse lepa gesta, zlatar pa vam bo lahko kar mimogrede povedal še njeno pravo velikost prsta.

Brezplačno graviranje zaročnega prstana

Zaročni prstani so praviloma – tako kot tudi poročni – gravirani. Ko torej izberete pravo velikost in tip prstana, je čas za graviranje. Veliko ponudnikov tovrstnega nakita vam ob nakupu ponujajo povsem brezplačno graviranje. Najpogosteje se v prstan vgravira ime izbranke ali pa kar inicialki obeh imen. Dobrodošel je tudi datum zaroke ali morda ime kakšnega kraja, ki vama je še posebej blizu. Morda tisti, kjer se bosta zaročila.

Ne nazadnje pa je ključno še to, da so prav vsi zaročni prstani temeljito pregledani ter žigosani na točno predpisani način.