Poznamo veliko stvari, ki so si skozi čas pridobile svoj ikonski naziv. Pri snubitvi to mesto zaseda diamant. Prstani obogateni z diamanti so daleč največja in najpomembnejša ikona. Morda se sprašujete kdaj in kje se je to začelo. S tem člankom vam želimo približati bogato in raznoliko zgodovino tega gracioznega ogljika v kristalni strukturi. Mnogi izmed nas si dandanes ne predstavljamo, da bi zaročni prstan vseboval katere druge drage kamne ali kristale.

Prva uporaba diamanta sega vse do obdobja pred Kristusom. Na območju stare Indije so diamante začeli uporabljali kot talismane, da bi preprečili zle duhove. Nosili so jih všita v obleko ali ogrinjalo. Kasneje so ljudje verjeli, da »zdravijo« bolezni. Uporabljali so jih kot okras ter za alternativno medicino. Šele pred manj kot tisoč leti so začeli diamante uporabljati kot nakit. Prvi moški, ki je svojo izbranko zasnubil z diamantom je bil nadvojvoda Maksimiljan iz Avstrije. Njegova izbranka Marija iz Burgundije se takrat še ni zavedala, da bo njena zaroka postala svetovna praksa. Za tem se je ustanovil običaj, ki pa je bil rezerviran samo za višji razred.

Prvi zaročni prstani so bili veliko manj romantični kot danes. V preteklosti so bili pravzaprav simbol lastništva. Ženske so od moških dobile obročke iz zlata in drugih kovin, ki so jih nosile tudi doma. S tem so javno kazale svojo pripadnost možu. Nekoč so prstani predstavljali vsoto katero je moral mož plačati za svojo ženo. Zaročni prstan je vedno bil last žene, tako je ob razhodu imela možnost preživetja. Sčasoma se je ta tradicija razvijala in je zdaj sinonim za ljubezen in medsebojno zavezanost.

V Južni Afriki so svetovne velesile odkrile izobilje diamantov. Kasneje so jih tržile kot zaročni kamen, ki bi ga morala imeti vsaka ženska. Velika depresija v Ameriki je za nekoliko časa ustavila diamantno prodajo a se je ta hitro okrepila in kasneje tudi podvojila, ko se je gospodarstvo okrepilo.

Poročni diamantni prstani danes

Danes so diamantni poročni prstani del vsake kulture. Vendar imamo moč opaziti, da se časi spreminjajo in da se ljudje oddaljujejo od preteklih tradicij in jih spreminjajo v nov svet individualnosti. Medtem ko so zaročni prstani nekoč simbolizirali lastništvo, danes simbolizirajo znak vzajemne predanosti in goreče ljubezni. V moderni družbi, kjer se praznujejo vse oblike ljubezni je smiselno, da se tradicija ohranja. Barvni diamantni prstani so tako odlična alternativa tradicionalnemu zaročnemu obročku iz belega diamanta.

Z množico barv, oblik in velikosti ne preseneča, da opažamo vse več parov, ki izberejo določeno barvo kot način praznovanje svoje unije. Diamanti so skozi stoletja pridobivali na svoji priljubljenosti zaradi njihove odpornosti in praktične neuničljivosti.