Vaš poročni prstan je nekaj, kar boste nosili vsak dan do konca svojega življenja! Morda lahko celo postane zapuščina, ki jo boste prenesli na svoje otroke in vnuke. Zagotovo je to eden najpomembnejših kosov nakita, ki ga boste kdaj imeli.

IZBERI POROČNI PRSTAN

Oglejte si vrhunsko ponudbo naših prstanov.

Koliko me bo stal poročni prstan?

Poročni prstan je pogosto prvi večji nakup, ki ga par opravi skupaj. In ko gre za odločitev, koliko porabiti, je res odvisno od vsakega posameznega para. Naši zlatarji svetujejo, da je najbolje porabiti več denarja za kvalitetne kovine kar pa stroškovno znaša približno višino dveh mesečnih plač. Seveda je na izbiro veliko cenovno ugodnih možnosti poročnih prstanov tudi od 200€ dalje.

Katero zlato je kvalitetnejše, katero se hitreje obrabi?

Kar se tiče kvalitete sta si zelo podobna, razlika je v tem, da 18 kartano vsebuje več zlata in je bolj rumene barve. 9 karatno pa ima polovico manj zlata kot 18 karatno, zato je manj rumene barve in lahko oksidira. Oba se dobro nosita. Svetujemo vam, da jih med seboj ne mešate, saj se 9 karatno zlato hitreje obrabi.

Katere druge kamne zraven diamantov, lahko še uporabimo?

Zasnovali smo veliko čudovitih zaročnih prstanov z najrazličnejšimi dragulji v najrazličnejših barvah. Eden izmed priljubljenih kamnov je čudovit roza safir. Manjši diamanti se pogosto uporabljajo za dopolnitev osrednjega dragulja. Priporočamo uporabo tršega dragega kamna za zaročne ali poročne obroče zaradi njihove velike uporabnosti in odpornosti. Med trše kamne spadajo safirji in rubini.

Ali se veliki diamanti hitreje lomijo kot manjši?

Ne. Diamanti imajo enako trdoto (10 po Mohovi lestvici). Slab rez bi lahko povečal možnosti za zlom diamanta, vendar je diamante običajno zelo težko poškodovati.

 

Kakšne velikosti kamnov dobite za svoj denar?

 1. Barva
  Beli diamanti vsebujejo manj barv, so svetlejši in zato tudi dražji. Barvno območje dragih kamnov se giblje od D do Ž, pri čemer je barva D najlepša in najvišja ocena kamna. Pri Barvnih diamantih se cena giblje odvisno od intenzivnosti barve, bolj intenzivna je barva, dražji je diamant.
 2. Jasnost
  Jasnost se nanaša na količino vključkov. Vključki so drobni delci ogljika. Manj vključkov, bolj briljantni in dragi je diamant.
 3. Karat
  Karat je utež, ki se uporablja za merjenje dragih kamnov. To predstavlja velikost vašega diamanta.
 4. Rez
  Rez se nanaša na obliko diamantov. Poznamo različne oblike dragih kamnov, kot so briljantni (okrogli), ovalni, hruškasti (solzni), srčni, princeskin (kvadratni), markizni in smaragdni rez . Natančnost reza diamanta bo vplivala na njegov sijaj. Pomembno je, da uporabljate samo diamante, ki so odrezani, tako da se svetloba odbije skozi vrh, kar daje diamantu sijaj. To pomeni, da bo vaš diamant ne glede na nastavitev čudovit. V diamantu, ki je pregloboko rezan, se bo svetloba odbijala skozi stranice. V preveč plitko rezanem diamantu, ki ga pogosto vidimo pri starih diamantih, se bo svetloba odbijala skozi dno.

Zakaj je nakit v nekaterih zlatarnah cenejši kot v drugih?

Obstajajo trije glavni razlogi:

 1. Litje namesto ročne izdelave: tehnika litja porabi manj zlata, manj delovne sile in ima krajšo življenjsko dobo. Ročno izdelani modeli so edinstveni in jih izdela zlatar. Imajo ostrejši, svetlejši zaključek in zdržijo celo življenje. Lahko jih naredimo tudi okoli kamnov po vaši izbiri.
 2. Kakovost kamna: kakovost in cena kamna se zelo razlikujeta.
 3. Najemnina in drugi stroški: najemnina v velikih nakupovalnih središčih je zelo draga. Oglaševanje je lahko tudi izjemno drago.

Če imate še kakšno vprašanje nam pišite in skupaj bomo poiskali rešitev.

IZBERI POROČNI PRSTAN

Oglejte si vrhunsko ponudbo naših prstanov.