Ste pripravljeni na dogodivščino iskanja zaročnega prstan? Vsi vemo, da so zaročni prstani velik zalogaj za vsakega ženina, vendar je konec koncev to trenutek, ki si ga boste dolgo zapomnili (in nad katerim boste navdušeni) še dolgo. Na prvi pogled se nakup zaročnega obroča morda ne zdi tako težak zalogaj. Preprosto poiščite zlatarno in ne pozabite prinesti denarnice, kajne? Ko pa se zazrete v vrstice obročev v različnih oblikah, velikostih in cenah, boste ugotovili, da je nekaj raziskav zelo pomembnih pri izbiri in odločanju, koliko porabiti na zaročnem prstanu. S tem člankom vas bomo popeljali skozi povprečne stroške zaročnega prstana v letu 2020. Prav tako bomo razrešili mite o tem koliko porabiti za zaročni prstan in poudarili bomo dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri izbiri najboljšega prstana za vašega partnerja in vaš proračun.

Koliko naj porabim za zaročni prstan?

Odgovor je večplasten in zelo subjektiven. Z drugimi besedami, ni enotnega pravila, ki bi ga bilo treba upoštevati in ni “pravega” odgovora. Eden najlažjih načinov, kako se izogniti preveliki porabi za zaročni obroč, je določitev proračuna. Naša študija je pokazala, da je skoraj 80 odstotkov kupcev prstanov določilo proračun za nakup. Precejšnja količina poročenih partnerjev se je o proračunu posvetovala s svojimi pomembnimi, vendar se je kupec(ženin) odločil sam . Po naši študiji je samo šest odstotkov vseh parov skupaj določilo proračun. Poleg cene zaročnega obroča je pomembno upoštevati tudi stroške zavarovanja. Parom bomo vedno priporočili, da si zavarujejo prstane, saj gre za pretežno drag in dragocen nakup.

Verjetno ste že slišali pravilo “enomesečne plače”, ki pravi, da bi morali enomesečni bruto dohodek porabiti za zaročni prstan. Le malo ljudi se zaveda, da se je ta “smernica” začela kot tržna pobuda, ki so jo prodajalci diamantov uporabljali za povečanje prodaje ob začetku druge svetovne vojne. Sčasoma je ta pojem narastel na dvomesečno in celo trimesečno plačo. Precej nerealno, kajne?

Koliko realno porabiti za zaročni prstan?

Naši zlatarji vam svetujejo, da si najprej določite ceno vašega proračuna kot pravilo ena. To bo vodilo vse vaše odločitve naprej in pomembno je, da določite, koliko želite porabiti.  Od tam priporočamo razmislek o prednostnih nalogah – ali iščete visokokakovosten diamant? Ali ste pripravljeni malo žrtvovati kakovost, da bi imeli večji diamant? Načrtujete preprost trak, ki bo cenejši ali nekaj z veliko manjšimi diamanti, ki vam bodo vzeli več proračuna?

V skladu s tem nasvetom je tu nekaj pomembnih dejavnikov, ki jih boste želeli upoštevati pri določanju, koliko porabiti za zaročni prstan:

  1. Finančno stanje:

Ste prihranili za polog ali si nameravate vzeti kredit za stroške obroča? Pomislite na svoje trenutne račune in trenutni dohodek – in ugotovite, ali se bo v bližnji prihodnosti kateri od njih spremenil (na boljše ali slabše!).

  1. Pričakovanja partnerja:

Zdaj bi že morali imeti predstavo o tem, o kakšnem zaročnem prstanu sanja vaša pomembna druga, če pa ne, je zdaj čas, da to ugotovite. Vaš glavni cilj je nakup prstana, ki ji bo všeč in na katerega bo ponosna, ne glede na ceno. Lahko svojega partnerja naravnost vprašate za možnosti obroča ali pa se skupaj odpravite na »pogled«, da ugotovite, kaj v resnici želijo. Če želite, da bi bil vaš predlog popolno presenečenje, razmislite o tem, da bi vprašali njene prijatelje ali pa poiskali skrite namige. Na koncu razmislite o njihovem individualnem slogu, hobijih in splošnem življenjskem slogu, skupaj z darili, ki ste jih že imeli v preteklosti.

  1. Smiselnost obroča:

V večini primerov bo dobro premišljen prstan, ki govori o posameznikovi osebnosti vašega partnerja, veliko bolj pomemben kot največji prstan, ki ga najdete – in ki obremeni več kreditnih kartic. Imate družinsko dediščino? Morda bi imel vaš partner raje dediščino kot prstan za vsako ceno, saj je to za vas tako posebno. Tudi te prstane vam lahko preuredimo, tako, da bodo prav vaši izbranki. Pišite nam in skupaj se bomo pogovorili o možnostih.